Ανατολή - Anatoli

Τα Βουνά της Κρήτης
Οι δοκιμασίες της Κρήτης έρχονται από τη θάλασσα αλλά η Κρήτη πάντα σώζεται προστατευόμενη μέσα στα βουνά της. Ο Κρητικός με όλα του τα αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά έχει την μορφή του βουνού: αυτοδύναμος, σκληραγωγημένος, ντόμπρος, ηρωικός, λιτός, αυτάρκης και φιλόξενος. Τα βουνά ήταν πάντα το καταφύγιο των Κρητικών. Τα τελευταία 500 χρόνια, τα βουνά της Κρήτης προσφεραν καταφύγιο και προστασία απο τους Βενετούς, Οθωμανούς, Σαρακηνούς και πρόσφατα από τους Ναζί.


Τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τα βουνά γέμισαν Κρητικούς. Τα μετόχια έγιναν χωριουδάκια, φιλοξενόντας όχι μόνο τους μετοχάριδες αλλά και όλους όσους πήραν τα βουνά για να σώσουν τις οικογένειες τους.


Τα πεζουλάκια κοντά στα νερά έγιναν περβόλια. Ο ιδρώτας πότισε τη γη, οι πλαγιές γέμισαν τράφους και τα σπαρτά φύτρωσαν ξανά στις πεζούλες.Τα κλιματικά χαρακτηριστικά του βουνού αναγνωρίζονται απο τους Κρητικούς και γι' αυτό το λόγο το βουνό ανέκαθεν ήταν το θέρετρο τους.Η Ανατολή είναι χαρακτηριστικά ορεινό χωριό. Αν και έχει πρόσβαση στην θάλασσα δημιούργηθηκε στο βουνό και διατήρει τον χαρακτήρα του βουνού μέχρι και σήμερα.

Επιστροφή